Ako vam se dijete vrati iz škole s ovim simptomima, možda se radi o covidu

Za razliku od prošlih varijanti koje su djecu zaobilazile, ova ne bira svoje žrtve pa su i djeca do 12 godina u opasnosti. U Americi je tako do početka ovog mjeseca prijavljeno oko 94.000 slučajeva infekcije kod djece.

“Delta varijanta je puno zaraznija, i zato se češće javlja kod djece“, pojasnio je dr. Paul Offit, direktor Centra za zarazne bolesti, Philadelphia, piše Ordinacija.hr.

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, radi se o dvostruko zaraznijoj varijanti koja može uzrokovati opasnije simptome kod osoba koje nisu cijepljene, a kako je većina djece necijepljena, radi se o rizičnoj skupini. Kako je prepoznati kod djece?

Koji su simptomi delta varijante kod djece?

Još je prerano da bi se moglo procijeniti koja je razlika u simptomima, ali sa sveučilišta Yale javljaju kako su kašalj i gubitak njuha rijetki, dok su glavobolja, bolno grlo i temperatura i dalje glavni simptomi. “Prerano je sad govoriti o činjenicama dok se ne vide rezultati visoko kvalitetnih studija“, dodao je dr. Michael Grosso, šef pedijatrije u bolnici Huntington.

“Za sada su poznati simptomi kod djece i mladih temperatura uz kašalj, curenje nosa, gastroenterološke smetnje ali i osip koji se ne javlja tako često“, dodao je Grosso. Prije delta soja, COVID nije imao simptoma kod djece, ali zato se sad sve promijenilo. Grosso dodaje da bez obzira na to koja je varijanta trenutno dominantan, roditelji moraju biti svjesni i drugih stanja koje može uzrokovati COVID-19 kod mladih ljudi.

Multisistemski upalni sindrom (MIS-C)

Jedna od ozbiljnih bolesti je svakako Multisistemski upalni sindrom (MIS-C), kod djece je to stanje kada različiti dijelovi tijela budu pod utjecajem upale, a to se odnosi na pluća, srce, bubrege, kožu, oči i gastroenterološke organe.

Svakako je važno kontaktirati liječnika, sestru ili bolnicu odmah, ako primijetite neke od ovih simptoma kod djeteta:

– vrućicu
– bol u području trbuha
– povraćanje
– proljev
– bol u vratu
– osip
– crvenilo oka
– jak umor
– nizak krvni tlak

Kada dijete treba testirati na covid?

Ako primijetite da ima simptome koji upućuju na probleme gornjeg dišnog sustava, obavezno neka dijete ode na testiranje. Isto tako gore navedeni simptomi znače da se hitno morate javiti liječniku, a to se posebno odnosi na djecu koja se vračaju u školi.

Prema riječima Offita, ako vam je dijete pozitivno na COVID, trebala bi ići u izolaciju i karantenu dok se simptomi ne povuku te dodaje kako nakon pozitivnog testa, i ako nisu u stanju da moraju u bolnicu, roditelji svakako moraju paziti na probleme s disanjem, unos tekućine ali i opće stanje jer će roditelj najbolje sam prepoznati da djetetu nije dobro. Dobra je ideja i zahtijevati da se nose maske i da se prozračuje prostor u kojem borave. Obiteljska prevencija je puno bolja od liječenja.

“Pazite na higijenu, brišite površine na kojima se virus može zadržavati, a djeca koja su sposobna bi se trebala i cijepiti“, zaključio je Grosso.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*