Odbijen prijedlog Tužilaštva BiH, direktor OSA-e branit će se sa slobode

Sud BiH danas je donio odluku o odbijanju zahtjeva Tužilaštva BiH koje je tražilo određivanje pritvora direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću zbog tvrdnji da je kršio mjere zabrane, tačnije zbog sastajanja sa svjedokom u predmetu u kojem je osumnjičen.

Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora zbog nepoštivanja mjera zabrane određenih prema osumnjičenom odlukom Suda BiH. Ipak, sud je danas donio odluku o odbijanju zahtjeva za pritvor, nezvanično je potvrđeno za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Tužioci su tvrdili da imaju informacije i dokaze da je osumnjičeni Osman Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, sukladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije pribižavati na udaljenost manju od 50 metara.

Nezvanično, svjedok s kojim je Mehmedagić komunicirao je Asim Sarajlić. On je svjedok u ovom predmetu, a saslušan je ranije u vezi s prodajom vozila Audi Q5 supruzi direktora OSA-e.

Prema podacima tužioca, Mehmedagić i Sarajlić su putovali skupa u Tursku, a sreli su se i na vjenčanju kćerke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Osman Mehmedagić je, podsjetimo, pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Među mjerama koje mu je izrekao Sud je zabrana sastajanja s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, te ostalim osumnjičenim u ovom predmetu. Prcić se tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje fakultetske diplome.

Mehmedagić, u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da s tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*