Danas sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosova

U Skupštini Kosova danas će biti ordžana centralna proslava sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti države Kosovo.

Tokom dana će biti položeni vijenci na spomenik prvom predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, prvom komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju, a biće organiziran i prijem za diplomatski kor i predstavnike institucija.

U svim općinama na Kosovu će biti položeno cvijeće na grobove palih u posljednjem ratu, te održane svečane sjednice Skupština općina.

Predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi i građanima čestitke povodom nezavisnosti uputili su, između ostalih, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Prije sedam godina 17. februara, Kosovo je proglasilo nezavisnost koju je do sada priznalo 110 zemalja.

Prvog dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo je priznalo osam
zemalja. Prvi je bio Afganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Bosna i Hercegovina nije među zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, jer se takvom potezu protive političari stranaka iz entiteta Republika Srpska.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti “posvećeno miru i stabilnosti”, a država “formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija”.

Premijeri Kosova i Srbije su 19. aprila 2013. godine, poslije pregovora uz posredovanje EU, u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane koji se od tada provodi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*