Prijem novih članica i članova u Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla

Kao i svake godine, Uprava  UG Muzičkog obrazovnog centra Tuzla odlučila je raspisati audiciju za prijem novih članica i članova u Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla.

Ovaj put za razliku od prethodnih godina audicija će se održati u jednom terminu i to 04. oktobra 2021. godine u vremenu od 17-19h.

Iako je pandemija zaustavla sve vidove muzičke umjetnosti članice i članovi Mješovitog hora „Lege Artis“ Tuzla dovijali su se na sve načine poštujući mjere koje je donosio krizni štab držati probe i najgore vrijeme kako bi muzička umjetnost opstala ali i kako bi sugrađanima koji vole i poštuju klasičnu horsku višeglasnu muziku, kojih nije malo što su pokazali i prethodni koncerti olakšali brigu i odveli u neki imaginarni svijet koji muzika čovjeku donosi.

Na audiciju se mogu prijaviti i pojaviti sugrađani uzrasta od 16 godina pa na dalje koji vole, žele i imaju vrijeme za dolazak na redovne probe kao i koncerte i odlaske na takmičarske festivale gdje Mješoviti hor redovno dolazi sa nagradama. Kandidati koji budu pristupali audicijama ne moraju imati ranije iskustvo pjevanja u horovima niti formalno muzičko obrazovanje. Na audiciju kandidati pristupaju samostalno gdje se od strane dirigenta provjeravaju muzičke sposobnosti i određuje glas ukoliko je kandidat/tkinja uspješo položila audiciju.  Probe Mješovitog hora održavaju se dva puta sedmično i to u periodu od 19 do 20:30 svakog ponedjeljka i četvrtka. Dirigent Mješovitog hora „Lege Artis“ Tuzla je Jasmin Hasić magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja.

Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla dobitnik je 12 međunarodnih nagrada i trofeja sa raznih međunarodnih festivala profesionalnog karaktera ali i utemeljitelj dvije vrlo značajne manifestacije koje veličaju muzičku umjetnost i horsko pjevanje Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ i Tradicionalni Novogodišnji koncert.

U narednom periodu Mješoviti hor „Lege Artis“ nastupit će na vrlo značajnim manifestacijama u gradu Tuzli na tradicionalnoj manifestaciji klasične muzike Notama kroz svijet, zatim održati koncert u okviru svečane sjednice Gradskog vijeća Tuzla povodom 2. oktobra Dana oslobođenja grada Tuzle, te na poziv Planinarskog društva Konjuh iz Tuzle obilježiti 70 godina postojanja ovog društva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*