Novi program povećanja energijske efikasnosti stambenog sektora

Vlada je danas dala podršku realizaciji projekta kantonalni „Zeleni plan“, a u skladu sa Sporazumom zaključenim između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i UNDP-a. Na osnovu Sporazuma UNDP je pripremio Operativni priručnik za finansijski mehanizam/model sufinansiranja mjera povećanja energijske efikasnosti stambenog sektora Tuzlanskog Kantona.

Radi se o finansijskom mehanizmu sufinansiranjamjera povećanja energijske efikasnosti stambenog sektora. Cilj je smanjenje troškova za energiju optimiziranjem potrošnje energije, čime se osigurava otplata investicije implementacije mjera energijske efikasnosti kroz ostvarene uštede, ali i povećan komfor boravka u stambenom objektu, kao i smanjenje zagađenja na mikro-lokalitetu. Cilj predmetnog finansijskog mehanizma/Modela jeste da se stanovništvu TK pruži podrška sufinansiranjem mjera povećanja energijske efikasnosti predodređenih energijskih karakteristika energijski efikasnih materijala, opreme i tehnologija (sa većim energijskim karakteristikama), što će rezultirati većim uštedama energije, troškovima za energiju te i boljoj zaštiti okoliša. Sporazumom je predviđeno sufinansiranje Projekta sa oko 250.000,00 USD koje će obezbijediti UNDP i 370.000,00 USD što će osigurati Kantonalna vlada i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice.

U vezi sa naprijed navedenim Vlada je danas odobrila unutrašnju preraspodjelu planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu u iznosu od 452.000,00 KM, čime je osigurala sredstva za realizaciju planiranog programa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*