Ursula von der Leyen o stanju u Evropskoj uniji: Upravljanje pandemijom uspješno

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Parlamentu u Strazburu po drugi put drži govor o stanju Evropske unije.

“Predsjednica Evropske komisije ocjenjuje kao uspjeh to kako se u Evropskoj uniji upravljalo tokom pandemije korone, ali istovremeno poziva i na dodatne napore. S više od 70 posto potpuno vakcinisanih među odraslom populacijom, EU je među vodećim regionima u svijetu, uprkos svim kritikama”, rekla je u svom govoru o stanju Evropske unije u Evropskom parlamentu u Strazburu, piše DW.

Osim toga, ona naglašava da je EU bila jedini region koji je distribuirao više od 700 miliona doza vakcina u više od 130 zemalja svijeta.

Predsjednica Evropske komisije osvrnula se istovremeno i na globalnu neravnotežu kada je riječ o vakcinaciji. Prioritet, kaže, mora biti ubrzanje vakcinacije širom svijeta, jer stepen neravnoteže je očigledan. Njemačka političarka je najavila da će EU do sredine 2022. donirati još 200 miliona doza.

Pomoć siromašnima u zaštiti klime

U govoru u Strazburu Ursula je ujedno pohvalila napore na zaštiti klime i istovremeno pozvala bogate države da učine više kako bi novac za klimatsku politiku bio dostupan i siromašnim zemljama. “Velike ekonomske sile obavezale su se da će do 2025. godišnje izdvajati oko 100 milijardi američkih dolara i EU je to ispunila sa svojih 25 milijardi dolara”, rekla je Von der Leyen. Ostali, međutim, nisu.

Sto miliona eura za Afganistan

Predsjednica Evropske komisije osvrnula se i na ulogu EU nakon dolaska talibana na vlast u Afganistanu. U tom kontekstu, ona je najavila dodatnih 100 miliona evra humanitarne pomoći za tu zemlju. EU će Afganistance u toj zemlji i regionu i dalje podržavati, jer glad i humanitarna katastrofa moraju da se spriječe.

Posljedica događaja u Afganistanu je i to što se ona sada u Strazburu založila za formiranje “Evropske odbrambene unije”. Ona je također iznijela ideju o zajedničkom “Centru za analizu situacije”, predlaže oslobađanje od PDV-a prilikom kupovine opreme uza odbranu koja je razvijena i proizvedena u Evropi i iznosi prijedlog novog evropskog zakona o kibernetičkoj bezbjednosti.

Nedostatak kapaciteta i nedostatak volje

Zalažući se za formiranje snaga EU za reagovanje u slučaju kriza, o čemu je i ranije bilo riječi, Ursula ukazuje na osnovno pitanje.

“Možete da imate najrazvijenije oružane snage na svijetu, ali čemu one služe ako nikada niste spremni da ih upotrebite? Ono što je Evropsku uniju do sada kočilo nije samo nedostatak kapaciteta, već i nedostatak političke volje. Ako razvijemo tu političku volju, možemo učiniti mnogo toga na nivou EU”, dodala je.

Odlučna u sporu sa Poljskom

Ursula iskazuje odlučnost u sporu oko kontroverznih poljskih reformi pravosuđa.

“Pravo na nezavisno sudstvo, na jednak tretman pred zakonom – svuda u Evropi ljudima se mora omogućiti da se oslone na ta prava”, rekla je ona pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Zbog zabrinutosti po pitanju vladavine prava u Poljskoj i Mađarska, Evropska komisija tim zemljama još nije odobrila sredstva iz Fonda za pomoć osnovanom zbog korone.

“Evropska komisija prošle sedmice podnijela je Evropskom sudu pravde zahtjev da se protiv Poljske uvedu i finansijske sankcije”, podsjetila je.

Razlog je prije svega to što Poljska disciplinska komora nastavlja da kažnjava sudije u toj zemlji. Evropski sud pravde izdao je privremeni nalog da to tijelo prestane sa radom, ali se Varšava toga ne pridržava. Predsjednica Evropske komisije naglašava da su presude tog suda obavezujuće.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*