epa09486655 Prime Minister of Australia, Scott Morrison addresses, via prerecorded video, the General Debate of the 76th Session of the United Nations General Assembly at UN Headquarters in New York, New York, USA, 24 September 2021. EPA-EFE/PETER FOLEY

Australija traži nezavisnu istragu o porijeklu pandemije koronavirusa

Australija je pozvala na nezavisnu istragu o porijeklu pandemije koronavirusa kako bi se “spriječilo da se dogodi sljedeća”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Australija smatra istraživanje uzroka ove pandemije, ne kao političko pitanje, već kao ključno”, kazao je premijer Scott Morrison na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Podrška Australije istrazi o porijeklu koronavirusa pogoršala je njene bilateralne odnose s Kinom.

“Moramo znati uzrok kako bismo spriječili da ova smrt i ova nesreća ponovo pogode svijet. To nam treba biti jedina motivacija”, kazao je Morrison.

Istakao je da je pandemija “pokazala važnost međunarodne saradnje i koordinacije”.

“Moramo spriječiti buduće pandemije, a Australija podržava pozive na jaču, nezavisniju Svjetsku zdravstvenu organizaciju, s pojačanim nadzorom i ovlastima za odgovor na pandemiju”, rekao je australski premijer.

Morrison je kazao da se globalno strateško okruženje “zaista pogoršalo u mnogim aspektima, posebno u Indopacifičkoj regiji gdje živimo ovdje u Australiji”.

“Promjene s kojima se suočavamo su mnoge: tenzije oko teritorijalnih pretenzija; brza vojna modernizacija, strano uplitanje, kibernetičke prijetnje, dezinformacije i ekonomska prisila”, rekao je Morrison.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*