Tuzla: Radnici Rudnika uglja “Kreka” otkazali proteste – uplaćene plaće za august

Iako je Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli za sutra, 27. septembra najavila protest i mirno okupljanje članova ovog sindikata ispred Vlade Federacije BiH, on se neće održati, jer su rudarima uplaćene plate.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

“Protest je bio zakazan ukoliko poslodavac do 25. septembra u 15:00 sati ne isplati platu i naknadu za platu za august svim uposlenicima u rudnicima ‘Kreka’. Poslodavac je u petak 24. septembra izvršio svoju obavezu tako da smo mi kao sindikalni odbor, stavili van snage odluku o zakazanim protestima”, kazao je Tokić.

“Da nije bilo ovog pritiska sigurno je da poslodavac ne bi uplatio plate, a pred Vladom FBiH smo se htjeli okupiti jer je ona potpisnik Granskog kolektivnog ugovora i zato što je naš poslodavac na sve načine izbjegavao socijalni dijalog i mirni protest i time uspijevao kod suda obezbijediti da se stavi mjera zabrane na organizovanje štrajka. Sindikat je našao način na koji da zaštiti interese radnika i obezbijedi poštivanje Granskog kolektivnog ugovora”, istakao je.

Dodao je i to da bi tražili smjenu diretora JP Elektroprivreda da su se održali protesti.

“Jer osnovni razlog za neimanje dijaloga između sindikata je upravo taj čovjek. Svojim odlukama, odnosno, postavljanjem na funkcije podobnih, a ne sposobnih, rudnici ‘Kreka’ su dovedeni u situaciju da ni izbliza ne mogu odgovoriti zadatku”, poručio je Tokić.

Podsjetimo, uposlenici rudnika uglja “Kreka” su željeli protestovati jer im nije bila uplaćena plata za august čime se direktno krši Granski kolektivni ugovor.

Također je upućen zahtjev JP Elektroprivreda BiH da poveća osnovicu za obračun plaća za 5 posto u svim rudnicima uglja u sastavu Koncerna, uz zahtjev da se povećana osnovica primjenjuje od 1. novembra.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*