Sjednice Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH danas je na javnoj sjednici predočilo sadržaj zahtjeva koje su u vezi s utvrđivanjem postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda podnijeli klubovi zastupnika Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i Skupštini Tuzlanskog kantona (TK).

S obzirom na to da se punomoćnici podnositelja zahtjeva, kao ni stranaka na koje se zahtjevi odnose nisu pristupili zakazanoj javnoj raspravi, ovi ustavnosudski predmeti su “zatvoreni” bez rasprave, te će odluka u vezi s njihovim meritumom biti donesena naknadno, na sjednici vijećanja i glasanja, a na temelju dokaza u sudskom spisu.

O sadržaju predmeta, koji se odnosi na zahtjev Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini KS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku razmatranja Prijedloga Zakona o zakupu stana, izvijestio je član Vijeća, sudija Sead Bahtijarević.

Po njegovim riječima, zahtjev za pokretanje procedure/mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa temelji se na tvrdnji da Prijedlogom zakona o zakupu stana nisu ispoštovane smjernice utvrđene ranijom odlukom Ustavnog suda FBiH u predmetu (U-31/04).

U vezi sa sadržajem podneska u drugom predmetu koji se tiče zahtjeva Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini TK-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine TK-a od 6.3.2013. godine, sudionike sjednice upoznao je član Vijeća, sudija-izvjestitelj Domin Malbašić.

Pojasnio je da je Prijedlog odluke za izmjenu odredbe (člana 15, stav 1. tačka b) Poslovnika Skupštine TK-a utvrđen na temelju inicijative zastupnika HDZ-a BiH i uz obrazloženje da je HDZBiH jedina politička stranka koja ima jednog zastupnika u Skupštini TK-a, te da, stoga, nije u mogućnosti formirati klub zastupnika.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH ranije je donijelo rješenja kojim su spomenuti zahtjevi ocijenjeni prihvatljivim, te je u skladu s tim zakazano održavanje javnih rasprava u ova dva predmeta.

Inače, rješavanje ovih predmeta prolongirano je usljed nepopunjenosti Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, o čemu su podnositelji zahtjeva ranije obaviješteni, kao i o nemogućnosti postupanja u rokovima koji su utvrđeni Ustavom i Poslovnikom o radu Ustavnog suda FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*