Završen takmičarski program Mostarske liske, večeras dodjela nagrada i koncert Divanhane

Predstavom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Sakati Billy sa Inišmana”, sinoć je završen takmičarski program 18. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

Mladi glumci Tamara Miličević-Stilić i Zlatan Školjić proglašeni su najboljim glumcima večeri i uručene su im tradicionalne nagrade Male liske.

Nagrađeni glumac Zlatan Školjić ističe kako je ova predstava nastala u najgore doba pandemijske krize kad je Bosansko narodno pozorište Zenica odlučilo napraviti jednu crnu komediju kako bi publici uljepšali barem jednu noć.

“Ovo je jedna vesela i dinamična predstava koja ima za cilj nasmijati i zabaviti publiku, ali joj ne manjka ni kvaliteta”, istakao je Školjić zadovoljan osvojenom nagradom u Mostaru.

Zadovoljstvo nije skrivala ni Tamara Miličević-Stilić koja je u liku okrutne i dominantne, ali vrcave i zaigrane Helen publiku nasmijala i potaknula na razmišljanje o odnosima među ljudima.

Glumac Nusmir Muharemović, koji tumači ulogu Sakatog Billja ističe kako je njegov lik izazovan, jer ima hendikepiranu nogu i ruku, zbog čega je prije svega trebalo usvojiti to, pa tek onda cijelu priču i tragikomičnost koju taj lik sa sobom nosi.

Predstava “Sakati Billy sa Inišmana” govori o Irskoj tridesetih godina i želji mladih da odu u obećanu Ameriku, zapravo govori o nadanjima i snovima, te se svi u njoj mogu prepoznati.

Ova predstava na sceni okuplja sve generacije glumaca, a igraju: Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić.

Nakon odigranih predstava tokom Festivala komedije u Mostaru, prema ocjenama stučnog žirija, te žirija publike i medija uz prigodnu svečanost u Narodnom pozorištu Mostar večeras, 29. septembra bit će upriličena dodjela nagrada “Velikih liski”, koje se tradicionalno dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca/glumicu, kao i posebnih nagrada.

Nakon toga će bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana održati koncert u čast nagrađenih, čime će ovogdišnje izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” biti zatvoreno.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*