Gradačac: Obilježen Međunarodni dan palačinaka

Povodom Međunarodnog dana palačinaka u Gradačcu je danas održan, treći po redu Festival ”Gastro provincija u pozadini”, a pripremljeno je i podijeljeno oko 4.000 palačinaka.

Restorani, škole i medijske kuće iz BiH natjecali su se u pripremi najukusnijeg palačinka a najmlađi u brzom jedenju ove slastice.

U karegoriji medijskih kuća prvo mjesto zauzeo je Radio Gradačac, druga je bila Federalna novinska agencija-FENA a treće mjesto pripalo je medijskoj kući DEPO-portal.

U kategoriji Ugostiteljsko turističkih škola prvo mjesto osvojila je Turističko ugostiteljska škola iz Tuzle, druga je bila Ekonomsko hemijska škola iz Lukavca a treća Srednja škola „Džemal Bijedić“ iz Goražda.

Gradačačka Gimnazija „Mustafa Novalić osvojila je prvo mjesto u kategoriji ostalih škola.

Udruženje građana Centar za aktivno starenje iz Gradačca osvojilo je prvo mjesto u kategoriji udruženja građana.

U brzom jedenju palačinaka (kategorija do 10 godina) prvo mjesto u vremenu 10 sekundi, podijelili su Ajnur Omerčić i Tarik Bašić.

Predsjednik udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermin Hodžić kazao je u izjavi za Fenu kako se pod velikim utjecajem marketinga medija palačinci u BiH spremaju od vještačkih kremova na bazi lješnjaka a da su zaboravljeni oni stari domaći džemovi pripremljeni od starih auhtohtonih voćaka, jagoda i šipurka.

„Ovom manifestacijom mi pokušavamo probuditi taj osjećaj u BiH i želimo da se re palačinke s domaćim džemovima ponovo vrate na našu trpezu“, kazao je Hodžić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*