Advokati u Federaciji BiH: Ubistvo Jasmine Koričić je teroristički čin koji otvara vrata haosa

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Upravnog odbora Advokatske komore Federacije BiH na kojoj je donesen niz zaključaka u vezu nedavnog ubistva advokatice Jasmine Koričić.

Upravni odbor je izrazio svoju zabrinutost i zgroženost zbog ubistva kolegice Koričić koje su svi prisutni nazvali terorističkim činom. Upravni odbor je stoga pozvao nadležne organe da preuzmu sve mjere kako bi počinitelji brutalnog djela bili identifikovani i privedeni.

S obzirom na nedavni napad na kancelariju advokata Faruka Balijagića, Upravni odbor je pozvao na pokretanje inicijative kod Ministarstva pravde kako bi došlo do izmjena i dopuna Kaznenog zakona Federacije BiH i države BiH. Izmjene i vodile u pooštravanje kazni za napade na sudije, tužitelje i advokate.

Također, Upravni odbor je istakao zabrinutost što nadležni organi ne pokazuju dovoljno zainteresovanosti za rješavanje navedenog problema, a koji ne bi postojao, kako ističu iz Advokatske komore, da su gnusni akti ubistva i napada na kancelariju bili učinjeni prema sudijama ili tužiteljima.

“Ovako nešto se u bivšoj državi nikada nije desilo. Ovo što se događa je društvena erozija i pad granica i barijera koje su ranije postojale. Također, ovo je znak slabljenja pozicije advokature u BiH koja je nekada u SFRJ bila definisana u ustavu koji je garantovao njen položaj. Takav položaj advokatura uživa u svim državama bivše države osim u BiH”, rekao je Branko Marić, predsjednik Advokatske komore FBiH dodajući da je za društvo vrlo bitno da se riješi slučaj ubistva advokatice Koričić.

“Ako se to ne riješi otvorit će se vrata za buduće slične slučajeve,a to znači otvaranje vrata haosu”, zaključio je Marić.

Sliku današnjeg društva ilustrovao je doajen bh. advokature Žarko Bulić koji je na jednom primjeru objasnio gdje se BiH nalazi danas, a gdje je bila u vrijeme njegovog rada.

“Pamtim samo jedan slučaj verbalnog napada na advokata za vrijeme suđenja u Livnu 1964. godine kojeg je sud vrlo efikasno suzbio. Za 15 dana izgrednik je osuđen zbog prijetnji na život i tijelo advokata”, rekao je Žarko Bulića koji iza sebe ima 57 godina iskustva u advokaturi.

Podsjećamo, u petak ujutro eksplozivna naprava pričvršćena na vrata ureda usmrtila je bihaćku advokaticu Jasminu Koričić. Sutradan je na advokatski ured tuzlanskog advokata Faruka Balijagića bačena bomba, ali na sreću u tom napadu nije bilo žrtava.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*