Čerkez: Preporučena vakcinacija djece iznad 12 godina slabijeg imuniteta

U Federaciji BiH (FBiH) preporučena je vakcinacija protiv  koronavirusa djece iznad 12 godina koja imaju oslabljen imunitet, i to mRNK-a vakcinom, izjavio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Čerkez je istakao da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) smatra da je prioritet obezbijediti kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i imunizaciju prema preporučenom rasporedu doza još nevakcinisanih osoba.

On je objasnio da SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza vakcine protiv virusa korona ponudi licima starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom – primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, licima na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i licima koja primaju visoke doze steroida.

Čerkez je  naveo da treba uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, odnosno uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju, pri čemu je najmanji vremenski period za aplikaciju dva mjeseca nakon druge doze.

“Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine”, rekao je Čerkez.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*