Sarajevo, BiH - 27. maj 2021: Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije ( Denis Zuberi - Anadolu Agency )

Džindić: Bez dogovora o poskupljenju struje

Izvor: Agencije

 Sastanak u Vladi FBiH u vezi poskupljenja cijene električne energije okončan je bez konačnog dogovora, a dogovoreno je da će se u narednom periodu pokušati naći najbolje rješenje kako poskupljenje ne bi bilo ogroman udar na privredu.

Poskupljenje električne energije bila je tema sastanka Udruženja poslodavaca FBiH sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a na sastanku je dogovoreno da će se u narednih  sedam do 10 dana o pokušati naći najbolje rješenje. 

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić rekao je da su napravljene  odgovarajuće analize. 

“Prosječna cijena prema privremenim društvima je oko 51 euro po megavat satu. Što se tiče snadbijevanja, prihod je iznad 400 miliona KM. To je sve dio analize. EP BiH izvozi oko 250 miliona električne energije. Desetak kupaca troši 70 posto energije i to je jedan podatak koji govori da treba ugraditi detaljnu analizu i analizu pomoći privrednicima, rekao je  Džindić.  

Dodao je da će se na tematskoj sjednici a Vlade FBiH predložiti mjere kako pomoći i promijeniti ako treba određene zakone. 

“Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za 5 posto svake godine. Razmatrat ćemo i poskupljenja plina,kazao je Džindić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*