Preporuke stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SSTZI) Federalnog ministarstva zdravstva izdalo je privremene preporuke koje se tiču vakcina proizvođača Janssen, vakcinisanja trećom dozom, vakcinisanja trudnica i porodilja, mladih od 12 do 17 godina, kao i korištenje vakcina protiv COVID-19 i vakcina protiv gripe.

SSTZI preporučuje Ad26.COV2.S vakcinu protiv COVID-19, proizvođača Janssen (Johnson & Johnson), za osobe od 18 godina i starije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

U ovom trenutku, SSTZI smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba.

SSTZI preporučuje da se treća doza vakcina protiv COVID-19 ponudi osobama starijim od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom.

“U sažecima karakteristika proizvoda većine vakcina protiv COVID-19, koje su autorizovane od strane Evropske agencije za lijekove – EMA, kao i proizvođača izvan Evrope, ne preporučuju se dodatne doze nakon primarnog rasporeda vakcinacije, iako pojedine zemlje uvode politiku vakcinacije i za takozvanu ‘off-label’ upotrebu”, navode iz SSTIZ-a.

Kada je riječ o trudnicama, koje su pod većim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, SSTIZ navodi da su mRNK vakcine preferirane vakcine.

“Podaci o sigurnosti variraju zavisno od vakcine. Najviše podataka ima za mRNK vakcine, gdje su reaktogenost i sigurnosni profil bili jednaki kod trudnica i kod žena koje nisu bile trudne. Podaci o učinkovitosti su također usporedivi. Podaci o sigurnosti i za druge vakcine se prikupljaju. SSTIZ preporučuje vakcinaciju trudnica kod kojih benefiti nadmašuju rizike. Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju preporučuje da se trudnicama koje odabiru vakcinaciju pruže informacije o rizicima za COVID-19 u trudnoći, benefiti vakcinacije, kao i postojeći podaci o sigurnosti. Vakcine mRNK su preferirane vakcine za trudnice”, ističe Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju.

Tijelo takođe preporučuje da se vakcine mogu primiti tokom dojenja, što je u skladu i sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

SSTZI kontinuirano razmatra preporuke vezane za vakcinaciju protiv COVID-19 djece u dobi od 12 do 17 godina. Podaci ukazuju da djeca i adolescenti imaju vrlo nizak rizik od ozbiljnih oblika COVID-19, ali da je stopa hospitalizacija značajno veća kod djeca sa komorbiditetima u odnosu na zdravu djecu.

“Opseg indirektnih benefita koji se postižu vakcinacijom je također neizvjestan. Imajuću u vidu navedeno, Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju za sada preporučuje vakcinaciju protiv COVID-19 djece starije od 12 godina koja su zbog prisutnih komorbiditeta pod povećanim rizikom. Vakcine mRNK su autorizirane za korištenje kod osoba starijih od 12 godina. Kada bude dostupno više podataka o korištenju ovih vakcina, prije svega u pogledu zdravstvenih rizika vezanih uz pojavu rijetkih miokarditisa nakon vakcinacije, kao i dokaza o korištenju različitih vakcina protiv COVID-19 kod djece, razmatrat će se ponovno opće preporuke za vakcinaciju djece protiv COVID-19”, navodi iz SSTIZ-a.

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju upozorava da se u zimskoj sezoni 2021/2022. očekuje ko-cirkulacija SARS-CoV-2 virusa zajedno sa drugim respiratornim virusima, prije svega sa gripom. Tamo gdje postoje operativni razlozi, mogu se istodobno primijeniti vakcina protiv COVID-19 i inaktivirana vakcina protiv gripe, pojašnjavaju iz SSTIZ-a.

“Podaci o zajedničkoj administraciji mRNK vakcine i vektorske vakcine s inaktiviranom vakcinom protiv gripe potvrđuju prihvatljivu imunogenost i reaktogenost. Studije o ko-administraciji s inaktiviranim COVID-19 vakcinama su u toku, ali je pravilo da se istovremena imunizacija može vršiti davanjem dva inaktivirana antigena. Ukoliko se vakcine administriraju u različitim intervalima, razdvajanjem od sedam dana će se izbjeći mogućnost zabune oko potencijalnih reakcija nakon vakcinacije”, poručuju iz Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH.

(RTv7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*