Konferencija “Mladi lideri u procesima zaštite u sportu”

Povodom  11. oktobra  kada se u svijetu obilježava “Svjetski dan djevojčica”, Specijalna olimpijada  Bosne i Hercegovine je uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH  (UNFPA) organizovala konferenciju u Sarajevu pod nazivom “Mladi lideri-lideri u procesima zaštite u sportu”.

Na Konferenciji je  učestvovalo 46 mladih sportista sa i bez invalideta koji promovišu principe inkluzije u sportu, zaštite  sportista, sa posebnim osvrtom na sportiskinje sa invaliditetom.   Pored sportista  na Konferenciji je učestvovalo šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članova porodica, njegovatelja.

Teme  koje su prezentirane na Konferenciji su :

1.Lideri u Bosni i Hercegovini – Edna Šunjić i Aldina Husejinović – O inkluziji se ne priča – inkluzija se živi

2.Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport – Sabina Šunjić – udruženje sa Down sindromom FBiH

3.Kako njegovati zdrave odnose – neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja- Ivana Vlaić predstavnica Nogometnog Saveza BiH

4.Spolna dinamika u sportu-   Vesna Bajkuša  – vrunska košarkašica

5. Kako unijeti  promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub – razvojne sportske aktivnosti – SOBiH prof. dr. Kada Delić-Selimović

Na konferenciji su se obratili i ministar za Kulturu i sport Kantona Sarajevo  gosp. Samir Avdić kao i gospodin Hector Ramirez, predstavnik UNFPA u BiH.

 „Imao sam priliku da u svom kabinetu  ugostim sportiste Specijalne olimpijade u BiH i želim reći da ćete od strane Ministarstva za kulturu i sport kao i od strane Vlade Sarajevo uvijek imati podršku i partnera“ navodi ministar Avdić, dodajući u nastavku obraćanja da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno sa prisutnim  inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama šampioni i primjer kako se treba udružitii zajedno djelovati.

Predstavnik UNFPA u BiH, gospodin Hector Ramirez naveo je u svom obraćanju  da je zadovoljan partnerskom saradnjom na sprovođenju zajedničkog programa koji su u interesu poboljšanja položaja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju . „Posebno mi je drago da ste se odlučili na obilježavanje Svjetskog dana djevojčica, i inicijativi da se ozbiljnije pristupi zaštitnim mjerama u sportu“, navodi gospodin Ramirez.

Svi učesnici konferencije su se složili dasport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran,  bez diskriminacije, sa razvijenim zaštitnim procedurama, uz omogućavanje jednake mogućnosti dječacima i devojčicama svih sposobnosti i uz uvažavanje posebnih potreba svakog starosnog uzrasta djeteta.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*