Novo poskupljenje: U Federaciji BiH povećanje cijene litre benzina i dizela

Dok Republika Hrvatska danas ponovo obara rekord novim povećanjima cijene litra goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, N1 je tražio informacije kava je sutuacija sa mogućim povećanjima u Fereraciji Bosne i Hercegovine.

„U Federalno ministarstvo trgovine od početka ove sedmice do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru“, saopštili su za N1 iz ovog ministarstva.

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno nam je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

„Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do danas, 12.oktobra 2021. godine u Federaciji BiH su : za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM.“, saopštili su za N1 iz ministarstva trgovine FBiH

Ministarstvo trgovine FBiH za sada kontroliše cijene i ograničava maržu 

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Ovom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata, rekli su za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših. 

Najveća stopa inflacije u Evropskoj uniji posljedjenjih 13 godina 

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu-statističkom uredu Evropske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je  godišnja inflacija u eurozoni u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine  3,4%. 

To je najveća stopa u poslednjih 13 godina. Poslednji put godišnja inflacija bila je ovolika u septembru 2008. godine, objavila je  njemačka novinska agencija DPA.


Cijene energije u septembru su porasle nevjerovatnih 17,4 % u odnosu na prošlu godinu, navodi se u saopštenju Eurostata.  Ovim nastavkom trenda inflacije, rastu cijene posljednjih mjeseci, ali raste i zabrinutost u EU.  Lideri EU raspravljaće o ovom problemu na samitu 21. i 22. oktobra.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*