Završen sastanak glavnih tužiteljica BiH i Srbije: Hitno postupiti u slučaju Edina Vranja

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije održan je sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa saradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković.

Stanojković je upoznala glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Na temelju propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu, Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se radi o pritvorskom predmetu, očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu. Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmijeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira na to u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20. i 21. septembra 2021. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*