UEFA nakon spornog Mbappeova pogotka traži promjenu pravila o ofsajdu

Šef sudija u krovnoj evropskoj nogometnoj organizaciji (UEFA) Roberto Rosetti kazao je kako se namjerava promijeniti pravilo vezano za ofsajde kako bi ono bilo više u duhu igre.

Naime, Rosetti je bio ponukan načinom na koji je Francuska nedavno postigla pobjednički pogodak u finalu Lige nacija protiv Španije.

“Istina je da je u ovom slučaju interpretacija tog člana pravila u sukobu s glavnom poentom pravila, a ta je da se igraču onemogući prednost koju je stekao svojim nedopuštenim položajem”, rekao je Rosetti.

Podsjetimo, španski defanzivac Eric Garcia želio je presjeći dodavanje prema Kylianu Mbappeu, koji se nalazio u ofsajdu, ali u tome nije uspio, iako je dotakao loptu.

Nakon što je Garcia dotakao loptu, Mbappeova pozicija više se prema aktuelnim pravilima ne računa kao ofsajd pa je Francuz imao pravo igrati loptom te je postigao gol.

Odluka engleskog sudije Anthonyja Taylora da prizna pogodak naišla je na brojne kritike pa će UEFA od Međunarodnog odbora za nogometna pravila (IFAB) zatražiti poboljšanje interpretacije pravila o ofsajdu.

Pravilo će se pokušati približiti osnovnoj ideji pravila o nedopuštenom položaju te ga prilagoditi duhu nogometa, a to će napraviti na sljedećem zasjedanju tehničko-savjetodavne grupe koje će se održati 27. oktobra.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*