Velika džamija u Meki ponovo otvorena u punom kapacitetu

Velika džamija u svetom muslimanskom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, ponovo je otvorena u punom kapacitetu, s vjernicima koji se mole rame uz rame prvi put otkako je počela pandemija koronavirusa.

U nedjelju su uklonjene oznake na podu u i oko Velike džamije, koje su upućivale ljude na socijalnu distancu.

-Ovo je u skladu sa odlukom da se ublaže mjere predostrožnosti i da se dozvoli puni pristup hodočasnicima i posjetiteljima Velikoj džamiji – izvijestila je zvanična Saudijska novinska agencija (SPA), prenosi Al Jazeera.

Na slikama i snimcima od nedjelje ujutro vide se ljudi kako se mole jedni pored drugih u ravnim redovima vjernika, što je formacija koja se poštuje u muslimanskim molitvama, po prvi put otkako nas je prošle godine pogodila pandemija COVID-19.

Iako su ukinute mjere socijalne distance, vlasti kažu da posjetitelji moraju biti potpuno vakcinisani protiv koronavirusa i da moraju nastaviti nositi maske na teritoriji džamije.

Kaba, prema kojoj je muslimani širom svijeta okreću u molitvi, i dalje je ograđena i van domašaja.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova, Saudijska Arabija će od 17. oktobra ublažiti mjere uvedene zbog pandemije, u odgovoru na veliki pad u broju novozaraženih na svakodnevnoj osnovi i na značajan napredak u broju vakcinisanih.

Vlasti su također ukinule ograničenja za potpuno vakcinisane ljude u dvoranama, na okupljanjima, u prevozu, u restoranima i u kinosalama.

Maske više nisu obavezne na otvorenom dok se još moraju nositi u zatvorenom prostoru, dodaju iz ministarstva.

Osim toga, potpuno vakcinisani sportski fanovi će od nedjelje moći prisustvovati događajima na svim stadionima i drugim sportskim terenima, saopćila je SPA.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.