Predstavnički dom traži od visokog predstavnika primjenu bonskih ovlaštenja

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključke Komisije za sigurnost u vezi aktuelne političke situacije.

S obzirom na to da su posljednjim aktivnostima političkih predstavnika iz Republike Srpske dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta primjenu bonskih ovlaštenja koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

– Očekujemo od Visokog predstavnika u BiH da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donešene odluke za koje, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Ustava BiH, ustanovi da su u suprotnosti s Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji – rekao je predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić.

Drugi zaključak je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u BiH izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem zvaničnika i institucija Republike Srpske, postupe u skladu s rezolucijom Ujedinjenih nacija 1575 iz 2004. godine.

– Također, usvojen je zaključak da u skladu s važećim Krivičnim zakonom BiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži konkretno djelovanje Tužilaštva BiH koje ima i obavezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani BiH od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih krivičnih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji – dodao je Mašić.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*