Spomen obilježje na Kazanima bez imena počionca zločina

Gradsko vijeće Sarajeva odbilo je amandman Naše stranke u kojem je predloženo da se u tekstu na spomen obilježju Kazani navedu i počinioci ovog zločina. U tekstu koji je danas usvojen i koji je napisala gradonačelnica nisu navedeni počinioci, osuđeni pred Vojnim sudom u Sarajevu. Odluka je izglasana sa 20 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana.

Ova tema podijelila je javnost u Sarajevu, ali i stranke vladajuće koalcije u Gradskom Vijeću. Predstavnici Naše stranke su odbili prijedlog gradonačelnice. Kritike njihovih partnera u vlasti da su na taj način identificirali sve pripadnike Armije RBiH sa ovim zločinom, nazvali su zlonamjernim spinom.

“Apsolutno netačno i zlonamjerno, na kraju krajeva i javnost pokazuje da se radi o jednom pogrešnom spinu prema Našoj stranci i našim amndmanima. U našim amndmanima smo naveli da se radi o 14 osuđenih pripadnika 10. brdske brigade pod vodstvom Mušana Topalovića Cace”, kazao je vijećnik Naše stranke, Nihad Uk.

“U ovom slučaju govorimo o Armiji BiH koja se vezuje za ratne zločine a komandna odgvornost može postojati samo ta ratne zločine, a u presudama je jasno navedeno da se radi o ubistvima i svirepim ubistvima”, kazao je Toni Vukadin, vijećnik Naroda i Pravde.

Iz vladajuće većine poručuju da je uprkos njihovim različitim mišljenjima koalicija i dalje stabilna. Porodice žrtava insistirale su da ovaj spomenik bude izgrađen u urbanom dijelu grada, što također nije dobilo podršku gradskih vlasti.

“Sljedeće faze su da svako ali baš svako mjesto u gradu gdje su stradali civili od bilo čije ruke bude obilježeno, a da neki historijski pomak kvalifikacije zločina nad civilnim stanovništvom konačno napravimo kaDA budemo podizali spomenik civilnim žrtvama rata u gradu Sarajevu”, ističe Dragana Stevanović, dopredsjedavajući gradskog vijeća.

“Ono što je meni danas u fokusu i ono zbog čega sam posebno sretna je što je grad Sarajevo reko ne u moje ime ne u naše ime i da imamo spomenik na Kazanima”, poručila je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Na prijedlog gradonačelnice usvojen je 9. novembar kao datum obilježavanja i odavanja počasti građanima Sarajeva srpske nacionalnosti koji su na taj datum ekshumirani iz jame na Kazanima.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*