Jedini festival sa misijom očuvanja sevdalinke u svijetu

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrijedniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će od 2, do 4. novembra 2021. godine doživjeti svoje trinaesto izdanje.

Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle koje djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, dugi niz godina baštini i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe, stručne seminare i radionice, predavanja, promocije knjiga, koncerte i javne nastupe, a posljednjih trinaest godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ a pod krovnim projektom SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“

Misija festivala je očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko, nematerijalno blago BiH i obezbijediti da sevdalinka bude upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Tokom godina razvili smo veliku mrežu podrške i kreirali više od 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevno promovišemo i afirmišemo sevdalinku kroz medije, nastupe i rad.

Sam Festival se sastoji iz nekoliko aktivnosti:

  1. Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”
  2. Takmičenje autora i izvođača 
  3. Revijalna noć

U nastavku poledajte učesnike revijalne i takmičarske noći:

Prijave za 3. Međunarodno takmičenje harmonikaša su još uvijek otvorene, a prijaviti se možete klikom OVDJE.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg cine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Ove godine očekujemo najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

LINKOVI:

https://festivalsevdalinke.com/prijave-harmonika/
https://www.youtube.com/watch?v=srqIUOJhbS0

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*