Izvještaj o zlostavljanju djece u crkvi tema biskupske konferencije

Katolički biskupi u Francuskoj započeli su u utorak svoju godišnju konferenciju, na kojoj će se raspravljati o šokantnom izvještaju koji je objavljen prije mjesec dana, a u kojem se detaljno govori o masovnom zlostavljanju 216.000 maloljetne djece koje su počinili svećenici Katoličke crkve u Francuskoj u vremenskom razdoblju od 70 godina, prenosi AFP.

Prema objavljenom dnevnom redu, 120 biskupa iz cijele Francuske posvetit će skoro polovinu svoje jednosedmične konferencije ,,borbi protiv nasilja i seksualne agresije usmjerene prema maloljetnicima”.

Neke žrtve su pozvane da prisustvuju konferenciji, ali su mnoge odbile, osudivši odluku da skandal seksualnog zlostavljanja bude samo jedna od nekoliko tema, a ne jedina i najbitnija tema na dnevnom redu.

Skup, koji je započeo minutom šutnje za žrtve, održava se u gradu na jugu Francuske, Lourdesu, koji katolička crkva smatra svetim mjestom i jednim od najvećih svjetskih hodočasničkih odredišta.

Uoči konferencije, biskupi su rekli da će ispitati institucionalnu odgovornost crkve za masovna zlostavljanja, kao i da će razgovarati o mehanizmu obeštećenja za žrtve.

Nezavisna komisija je 5. oktobra objavila izvještaj u kojem su opisani detalji za oko 3.000 predatora među svećenstvom koji su seksualno zlostavljali 216.000 maloljetnika u periodu od 1950. do 2020. godine. Komisija je ovo u izvještaju nazvala ,,masovnim fenomenom koji je decenijama bio prikriven velom šutnje”.

Izvještaj od skoro 2.500 stranica otkrio je da su ,,ogromna većina žrtava bili dječaci predadolescentskog uzrasta iz različitih društvenih sredina”.

Nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort, predsjednik Biskupske konferencije Francuske (CEF), jedna od institucija koja je tražila da se izvještaj sačini, izrazio je svoj osjećaj ,,srama i užasa zbog nalaza u izvještaju”, dok je papa Franjo rekao da osjeća ,,veliku tugu”.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*