WHO: U Evropi broj slučajeva zaraze koronavirusom raste petu sedmicu zaredom

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi je u porastu petu sedmicu zaredom, što je čini jedinim regionom u svijetu u kojem se i dalje bilježi porast oboljelih od COVID-19, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U sedmičnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navela je da je broj novih slučajeva COVID-19 u Evropi povećan za šest posto u poređenju sa porastom od 18 posto prethodne sedmice, prenosi Anadolija.

Sedmični broj novih infekcija u drugim regijama ili je pao ili ostao približno isti, navodi se u izvještaju WHO-a.

Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku, gdje je broj novih slučajeva smanjen za 12 posto, te u jugoistočnoj Aziji i Africi, gdje je zabilježen pad za devet posto.

Ukupno tri miliona novih slučajeva COVID-19 na sedmičnom nivou prijavljeno je širom svijeta, ističu iz WHO-a.

Broj umrlih od COVID-19 širom svijeta porastao je za osam posto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gdje je smrtnost porasla za 50 posto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je daleko najviša u Evropi, gdje su prijavljena 192 nova slučaja na 100.000 stanovnika, zatim u Americi, koja je imala 72 nova slučaja na 100.000.

Nekoliko država u centralnoj i istočnoj Evropi bilježi porast broja slučajeva COVID-19 na dnevnoj osnovi u posljednjih nekoliko sedmica.

Broj zaraženih u Češkoj u danu je povećan za 9.902, objavilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva. To je oko 60 posto više nego nedelju dana ranije i najveći je dnevni porast od 23. marta.

Rekordan broj zaraženih u danu zabilježen je i u Poljskoj. Iz Ministarstva zdravstva Poljske navedeno je i da je više od 120 osoba oboljelih od COVID-19 umrlo u posljednja 24 sata.

U Njemačkoj, šef nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da je stopa zaraze koronavirusom brzo porasla, sa znatno više pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

“Nažalost, četvrti talas se razvija upravo onako kako smo se pribojavali, jer nema dovoljno vakcinisanih ljudi i zato što se mjere više ne provode u dovoljnoj mjeri”, rekao je predsjednik Instituta “Robert Koch” Lotar Viler.

Vodeće britanske medicinske vlasti pozvale su Vladu da ponovo zahtijeva mjere predostrožnosti kao što su nošenje maski i socijalna distanca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*