Povukla se i voda na Otesu, u toku čišćenje automobila i ulica

Automobili i ulice na Otesu jutros su napokon “izronili” usljed povlačenja poplave prouzrokovane obilnim padavinama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Situacija se polako normalizuje, u toku je saniranje nastale štete. Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je kako su ekipe KJKP Rad na terenu od jutros i čiste ulice u naselju Otes, a mještani su se pozabavili sumiranjem materijalne štete na automobilima i kućama.

U pojedinim dijelovima naselja voda se nije u potpunosti povukla, a tamo gdje jeste – ostalo je gusto blato.

Dobre vijesti su da iz Civilne zaštite KS javljaju da su rijeke stabilne u svojim koritima. Rijeka Željeznica, koja se jučer na pojedinim dijelovima izlila, vratila se u korito, a nivo Miljacke je trenutno stabilan.

Podsjetimo da je kiša prestala padati sinoć, što je pogodovalo normalizaciji situacije u svim dijelovima Kantona Sarajevo. Vodostaj rijeka je značajno opao, a voda se gotovo u potpunosti povukla iz svih poplavljenih naselja.

Meteorolozi za danas najavili razvedravanje i sunčano vrijeme, što će pozitivno utjecati na stanje na poplavljenim područjima, s obzirom da su neki objekti i dalje pod vodom.

Ipak iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo poručili su svim pravnim i fizičkim licima da odmah preduzmu preventivne mjere od kišnih padavina.

Ovo su naveli u preporuci s obzirom na to da se prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) sutra, 8. novembra, i 9. novembra očekuju padavine.

Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo traži od Kantonalnog štaba civilne zaštite da zbog poplava hitno proglasi stanje prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*