Joe Biden danas s Ursulom von der Leyen o previranjima na Balkanu

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen u Bijeloj kući kako bi razgovarali o trgovini, odnosima SAD-a i EU te previranjima na Zapadnom Balkanu.

Sastanak u Washingtonu dolazi nakon što su se Biden i von der Leyen sastali tokom G20 okupljanja svjetskih lidera u Rimu i klimatske konferencije UN-a u Glazgovu.

Bijela kuća je saopćila da će lideri razgovarati o “pravilima puta” za ekonomiju kroz zajedničko vijeće za trgovinu i tehnologiju SAD-a i EU, globalno zagrijavanje i regionalna pitanja poput Ukrajine i Zapadnog Balkana, prenosi Reuters.

Biden nastoji da ojača veze s Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odbacio saveznike i institucije tokom svog predsjedničkog mandata.

“Predsjednik Biden će ponovo potvrditi svoju podršku Evropskoj uniji kao osnovnom partneru Sjedinjenih Država”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Emily Horne.

Transatlantski odnosi su se poboljšali pod Bidenom, a Sjedinjene Američke Države i EU riješile su dva velika trgovinska spora o subvencijama za avione i proizvodnji čelika kako bi napravili zajednički cilj u pogledu većih prijetnji koje predstavlja Kina.

Biden i von der Leyen će razgovarati i o oštrom skoku cijena energije koji je podstakao zabrinutost oko inflacije, produbljujući rasprave započete tokom G20.

Biden, koji je natjerao OPEC i njegove partnere da povećaju opskrbu naftom, pozvao je velike zemlje G20 koje proizvode energiju s slobodnim kapacitetom da povećaju proizvodnju kako bi osigurale jači globalni ekonomski oporavak.

Bijela kuća je naznačila da razmatra različite opcije ako OPEC i njegovi partneri ne učine više na povećanju proizvodnje, ali je odbila da navede koje bi to opcije mogle biti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*