VSTV BiH razriješio dužnosti sudiju Općinskog suda u Bihaću

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 11. i 12. februara, razriješilo dužnosti sudiju Općinskog suda u Bihaću Dragu Vukovića.

Odbijanjem žalbe Drage Vukovića kao neosnovane, VSTV BiH je potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije, kojom je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti.

Ova odluka VSTV-a BiH je konačna, saopćeno je.

U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, Drago Vuković je oglašen odgovornim za disciplinske prekršaje iz člana 56. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, tačka 9. “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka“, tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“, tačka 19. “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“.

VSTV BiH je u svojoj odluci također potvrdio stav Drugostepene disciplinske komisije da se jedino donošenjem mjere razrješenje od dužnosti sudije može postići svrha disciplinskog kažnjavanja prema tuženom, te s tim u vezi, preventivno djelovati na druge sudije da svoju dužnost obavljaju u skladu s primjenjivim pravnim pravilima i etičkim kodeksom sudija, koji propisuje da sudija odražava visok nivo profesionalne sposobnosti i obavlja svoju funkciju stručno, savjesno, marljivo i efikasno, odnosno da obavlja svoju funkciju na efikasan i zakonit način, u razumnom roku, navodi se u saopćenju VSTV-a BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*