Israeli youth receive Covid-19 vaccine injection, at Clalit vaccination center in Petah Tikva, July 19, 2021. Photo by Flash90 *** Local Caption *** נגד נגיף הקורונה ארנה קורונה חיסון צעירים אזרחים חיסונים כללית פתח תקווה

Milion doza vakcina za djecu stiglo u Izrael

Prva isporuka dječijih doza vakcina Pfizer/Biontech stigla je u Izrael. Imunizacija djece od pet do 11 godina počet će u utorak, javljaju izraelski mediji.

Poput starije djece i odraslih, mlađi uzrasti također će primiti dvije doze, a danas će zdravstveni zvaničnici razmotriti u kom roku, te preporuke za imunizaciju djece koja su se oporavila od koronavirusa.

Dječija doza je jedna trećina doze za odrasle i drugačije je upakovana da bi se izbjegle greške.

Premijer Izraela Naftali Benet apelovao je na potpunu transparentnost o predstojećoj imunizaciji, rekavši da zna da je to osjetljiva stvar, te da se puno roditelja plaši vakcinacije djece, iako to ne moraju biti antivkaseri ni oni koji vjeruju u teorije zavjere.

On je obećao da će roditelji dobiti neophodne informacije i da će oni donositi odluke.

Izrael je odobrio vakcinaciju male djece pošto je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dala dozvolu da se vakcinišu djeca od pet do 11 godina.

Do sada je više od 2,6 miliona djece, oko 10 posto, u SAD-u primilo prvu dozu, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu, u Izraelu je reprodukcioni broj R premašio jedan, što se smatra pokazateljem da se virus ponovo širi iako je ozbiljnih slučajeva oboljenja sve manje.

Reprodukcioni broj pokazuje koliko ima novih slučajeva kao posljedica svake infekcije.

Zdravstveni zvaničnici su upozorili da bi mogle biti uvedene nove restrikcije ako broj novozaraženih bude rastao.

U petak ujutru bilo je 5.215 aktivnih slučajeva koronavirusa u Izraelu, uključujući 173 hospitalizovane osobe, među njima 126 u ozbiljnom stanju i 87 na respiratorima.

Prije jednog mjeseca više od 300 Izraelaca bilo je u teškom stanju, a broj ozbiljno oboljelih pacijenata je ključni indikator ozbiljnosti talasa virusa.

U četvrtak je u Izrael zabilježeno samo 467 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 70.000 ljudi, dok ih je početkom septembra bilo više od 10.000 na dan.

(federalna.ba/Beta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*