Japan radi na puštanju u promet naftnih rezervi nakon zahtjeva SAD-a

Japanski zvaničnici pokušavaju naći načine da zaobiđu ograničenja za puštanje u promet državnih rezervi sirove nafte u tandemu s drugim velikim ekonomijama kako bi smanjili cijene, izjavila su za Reuters četiri izvora iz vlade koji znaju za planove.

Dok je premijer Fumio Kishida signalizirao svoju spremnost tokom vikenda nakon zahtjeva iz Washingtona, četvrti najveći kupac nafte na svijetu zakonski je ograničen u načinima na koje može koristiti svoje rezerve – koje se sastoje od privatnih i javnih zaliha – a koje se obično mogu koristiti samo u vremenima nestašice.

Jedan od izvora je rekao da vlada razmatra puštanje dijela državnih zaliha ispod minimalne količine na koju se ograničenje odnosi.

Zvaničnici također računaju na privatne zalihe koje su dio državnih rezervi, za koje neki savjetnici tvrde da mogu biti puštene bez ograničenja, rekao je drugi izvor.

– Nemamo izbora osim da smislimo nešto nakon zahtjeva SAD-a – rekao je treći izvor Reutersu. Svi izvori su odbili da budu identifikovani jer plan nije javno objavljen.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*