Novi soj koronavirusa pojavio se u Evropi, u Belgiji zabilježen prvi slučaj

Nakon što je novi soj koronavirusa, za sada poznat pod imenom B.1.1.529, identifikovan u Hong Kongu, nekoliko južnoafričkih zemalja i Izraelu, prvi slučaj novog soja zabilježen je i u Evropi, tačnije u Belgiji.

Kako su saopćili zdravstveni zvaničnici u ovoj zemlji, slučaj je identifikovan kod nevakcinisane mlade žene koja je razvila simptome slične gripi 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

“Pacijent nije prijavio nikakve veze s Južnoafričkom Republikom ili drugim zemljama iz južnog dijela Afrike, gdje su zabilježeni prvi slučajevi novog soja koronavirusa. Ono što treba naglasiti jeste da niko od njenih članova porodice nije razvio simptome”, saopćeno je iz zdravstvenih službi Belgije.

Između ostalog, belgijska vlada uvela je danas i nova epidemiološka ograničenja uključujući i potpuno zatvaranje noćnih klubova na tri sedmice, kako bi se smanjili društveni kontakti.

“Sada smo suočeni sa situacijom koja je gora od najpesimističnijih prognoza stručnjaka od prije samo dvije sedmice”, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*