Palmer i Eichhorst u ponedjeljak u Sarajevu

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu u ponedjeljak dolaze u Sarajevo.

Navodno će obaviti razgovore sa svim predsjednicima stranaka vlasti i opozicije.

Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao kako će se idućeg tjedna voditi završni pregovori na temu izmjena Izbornog zakona.

  • Pregovarat ćemo isključivo o četiri elementa koja smo dogovorili na zadnjem prekinutom sastanku, a koji se nastavlja u ponedjeljak, 29. studenoga, i trebao bi trajno završiti 2. prosinca. Jedna od ključnih tema su modeli izbora članova Predsjedništva i Doma naroda kao nastavak na sporazum iz Mostara iz lipnja 2020. godine kada smo realizirali jedan sporazum oko Mostara, a drugi smo definirali, kako osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ništa drugo nego to. Druga stvar koju smo dogovorili je da ćemo to riješiti na način da se oslobodimo bilo kojeg oblika diskriminacije, što znači da moramo provesti sve presude Suda u Strasbourgu, a prije toga i našeg Ustavnog suda u BiH – kazao je Čović i dodao da je treća stvar koja je dogovorena napraviti eventualno ograničene izmjene Ustava u skladu s tim što dogovore oko izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Sa američkim ambasadorom Nelsonom danas je razgovarao lider SDP-a Nermin Nikšić.

  • Dotakli smo se i najavljene posjete specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan Matthewa Palmera, sa kojim će politički predstavnici iz BiH početkom sljedeće sedmice održati nove sastanke vezane za iznalaženje rješenja za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kazao je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*