(VIDEO) Radio na TV: Iz kantona i FBiH više novaca za općine i gradove

Nakon više od 20 godina federalna Vlada je prihvatila inicijativu gradova i općina s prostora Federacije BiH po kojoj njihovi predstavnici mogu sudjelovati u raspodjeli javnih prihoda.

Prema odluci, bit će utemeljena radna skupina za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH, u koju će biti uključen i predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH, kao krovne udruge koja okuplja predstavnika lokalnih vlasti.

“Izrađenom analizom je utvrđeno da je nužno postotak povećati na 9,81 posto sa sadašnjih 8,42 posto. Ovim povećanjem kompenzirat će se prihodi koje jedinice lokalne samouprave gube kroz raspodjelu prihoda od neizravnih poreza u Federaciji BiH, kroz vraćanje vanjskog duga, a koji nije generiran od jedinica lokalne samouprave. Sudjelovanje Saveza u radu radne skupine je od iznimnog značaja, jer će interesi općina i gradova biti zastupljeni u samom procesu izrade metodologije, tako da se poštuje zakonski okvir za funkcioniranje lokalne razine vlasti, ali i principi transparentnosti, pravičnosti i jednakosti”, smatraju u Savezu općina i gradova Federacije BiH.

Tim povodom gost Radio Tuzle bio je Halko Basarić, viši saradnik za javne finansije u Savezu općina i gradova Federacije BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*