Federika Mogerini u posjeti BiH

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini danas dolazi u posjetu BiH gdje će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH.

Na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Federika Mogerini će se obratiti na prvoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH u 11.40 sati.

Ovoj zajedničkoj sjednici prethodit će odvojene sjednice Predstavničkog i Doma naroda PSBiH s početkom u 10 sati na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti o Prijedlogu odluke o potvrđivanju i usvajanju izjave Predsjedništva BiH o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Izjavu su potpisali lideri svih 14 političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a danas će se naći i pred poslanicima Parlamenta BiH.

Iz Službe za vanjske poslove EU, na čijem je čelu Mogherini, ranije je saopćeno da njena posjeta dolazi u vrijeme kad se BiH priprema da krene naprijed na svom putu integriranja u EU.

Visoka predstavnica EU tokom boravka u Sarajevu će , kako je najavljeno, sastati i s novoizabranim čelnim ljudima oba bh. entiteta.

Ranije je poručila da BiH, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje EU i sve prednosti koje ovaj proces donosi.

“Reforme u vezi sa EU pomoći će u rješavanju krhkog socioekonomskog stanja u BiH i podstaći otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja EU. Usvajanje u parlamentu BiH dalo bi mogućnost EU za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH u cijelosti”, navela je Mogerinijeva.

Mogerinijeva bi trebala održati konferenciju za novinare u 15.15 sati u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*