WHO: Pojava novih varijanti koronavirusa nije iznenađenj

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Richard Pebody rekao je da pojava novih varijanti koronavirusa nije iznenađenje te da međunarodna zajednica i WHO vrlo pomno prate situaciju.

“Virusi se s vremenom mijenjaju. Kako se množe, javljaju se mutacije. I to vidimo kod svih virusa gripe. Dakle, nije iznenađenje”, rekao je Pebody u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Navodeći da pojava novih varijanti ne bi trebala izazvati paniku, Pebody je u vrlo jasnoj poruci ljudima i vladama poručio da ranjive grupe trebaju biti vakcinisane.

Naglasio je da se za smanjenje prenosa virusa treba pridržavati fizičke udaljenosti, higijene dišnih puteva i ruku te nošenja maski za lice.

Pebody je izjavio da je omikron varijanta koronavirusa prijavljena prije samo nekoliko dana, te da prve informacije koje je WHO dobila upućuju na “mogući povećani rizik od ponovne infekcije s novom varijantom”. Pebody je također naglasio da virus ima mnogo mutacija, što izaziva posebnu zabrinutost.

  • Vakcine i varijanta omikron –

Govoreći o učinkovitosti vakcine na varijantu omikron, Pebody je rekao:

“Vakcine su i dalje jako važna intervencija koju trebamo koristiti za sprečavanje ozbiljnih slučajeva.”

Kako je naveo, primarni cilj je spriječiti hospitalizacije i smrti.

Navodeći da je trenutna zaštita “dobra, izdržljiva i dugotrajna”, Pebody je dodao:

“Kada pogledamo mutacije virusa, i dalje ćemo očekivati ​​da će nas vakcine štititi od ozbiljnih slučajeva (teške kliničke slike op.a.).”

Pebody je istakao da u Evropi postoje regije s vrlo visokom stopom vakcinacije, dok je u nekim područjima vrlo visok udio starijih ljudi i zdravstvenih radnika koji su još uvijek nevakcinisani.

Navodeći da je vrlo važno vakcinisati se na odgovarajući način za zaštitu visokorizičnih grupa poput hroničnih bolesnika i starijih osoba, Pebody je istakao da će vakcina također pomoći u smanjenju širenja koronavirusa i spriječiti vrijeme potrebno da mutira.

  • Mjere poduzete za deltu bit će vrlo važne kod varijante omikron –

Pebody je izbijanje COVID-19 usporedio s nedovršenim, dugim putovanjem, napominjući da je delta varijanta dominantnija u evropskoj regiji.

Naglasio je kako je važno prevladati ponavljajuće nejednakosti u Evropi i globalno, kako bi se epidemija mogla zaustaviti, te zaključio:

“Omikron varijanta je vrlo rijetka u našoj regiji. Međutim, bit će važno poduzeti iste mjere opreza za omikron kao što smo preduzeli za deltu, odnosno, kao što sam spomenuo, vakcina i javnozdravstvene mjere.”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*