Šta je obilježilo 2021. u sportu: Trijumf Italije na Euru, Olimpijske igre, Đokovićeva dominacija…

Nakon što je 2020. godina bila obilježena pandemijom koronavirusa, zbog koje je čitav svijet stao, sva velika sportska dešavanja su prebačena za 2021. godinu te smo uz već planirana takmičenja dobili 365 dana u kojim su ljubitelji sporta mogli skoro svakodnevno uživati.Januar je tradicionalno rezervisan za veliko rukometno takmičenje, a neparne godine su rezervisane za svjetska prvenstva.

Domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva bio je Egipat, koji je u potpunosti pao na ispitu. Organizacija turnira je bila haotična te je samo dan pred početak Češkoj i SAD-u zabranjeno učešće zbog nekoliko igrača pozitivnih na koronavirus te su umjesto njih na turnir upali Sjeverna Makedonija i Švicarska. Tokom turnira i reprezentacija Zelenortskih Otoka se morala povući zbog slučajeva korone u njihovim redovima.

Da prvenstvo ne bi prošlo samo u znaku ružnih vijesti pobrinuo se pivot Demokratske Republike Kongo Gauthier Mvumbi Thierry, koji je osvojio simpatije zbog svog izgleda, ali i rukometnih vještina.

Prvak je postala Danska, koja je u finalu pobijedila Švedsku rezultatom 26:24.

U februaru je u Melbourneu održano drugo izdanje teniskog ATP Cupa, a prvak je postala Rusija.

Italijanska Cortina d'Ampezzo je bila domaćin Svjetskog prvenstva u skijanju, na kojem su najuspješniji bili Austrijanci sa pet zlata. Individualno je najuspješnija bila Lara Gut-Behrami sa dva zlata i jednom bronzom.

Teniski Australian Open je osvojio Novak Đoković u muškoj te Naomi Osaka u ženskoj konkurenciji.

Centralni događaj u martu bilo je Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje je održano u poljskom Torunu, na kojem je najuspješnija zemlja bila Nizozemska. Prva zvijezda bio je Šveđanin Armand Duplantis, koji je postavio rekord evropskih prvenstava preskočivši s motkom 6,05 metara.

U aprilu se u bugarskoj Sofiji održavalo Evropsko prvenstvo u taekwondou. Ekipno su slavili Rusija u muškoj te Velika Britanija u ženskoj konkurenciji, a prvenstvo ćemo pamtiti i po tome što su naši Nedžad Husić i Marija Štetić osvojili srebra.

Ruski Jekaterinburg je osvojio titulu u košarkaškoj Euroligi za žene pobjedom nad španskom Avenidom na Final Fouru održanom u Istanbulu. Zanimljivo, dvije bh. reprezentativke su se u finalu našle na suprotnim stranama – Jonquel Jones na pobjedničkoj, a Marica Gajić na gubitničkoj.

Maj je tradicionalno rezervisan za finale evropskih nogometnih kupova. Najprije je odigrano finale Lige prvaka za žene, u kojem se Barcelona ponijela trofej, a potom su uslijedili finali u muškim takmičenjima. Evropsku ligu je osvojio Villarreal, a Ligu prvaka Chelsea.

Košarkaši Anadolu Efesa su suvereno osvojili Euroligu zahvaljujući najviše maestralnom Vasiliju Miciću.

Novak Đoković je osvojio Roland Garros u muškoj, a Barbora Krejčikova u ženskoj konkurenciji.

Njemačka je pobjedom nad Portugalom rezultatom 1:0 osvojila U21 Evropsko prvenstvo u nogometu.

Početkom juna je italijanski Pro Recco osvojio Ligu prvaka u vaterpolu, a Kanađani su trijumfovali na Svjetskom prvenstvu u hokeju.

Barcelona je osvojila Ligu prvaka u rukometu, dok su košarkašice Srbije trijumfovale na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji. Na tom takmičenju naša reprezentacija je zauzela peto mjesto.

Novak Đoković je osvojio i treći Grand Slam u sezoni – Wimbledon, dok je Ashleigh Barty trijumfovala u ženskoj konkurenciji.

U junu su počela, a u julu završila dva velika kontinentalna nogometna takmičenja – Euro i Copa America. Prvak Evrope je postala reprezentacija Italije, a Lionel Messi je prvi put odveo Argentinu do titule u Južnoj Americi.

Euro će ostati upamćen kao prvi u historiji koji je bio održan neparne godine, ali nažalost i po tome što je na njemu tokom utakmice Christian Eriksen doživio infarkt, a samo brzom reakcijom ljekara je izbjegnut najcrnji scenarij.

Saznali smo i prvake u dvije velike američke lige. Milwaukee Bucksi su postali prvaci košarkaške NBA lige, a Tampa Bay Lightning hokejaške NHL lige.

Jedna MMA borba je privukla dosta pažnje prošle godine. Conor McGregor je sredinom jula izgubio od Dustina Poiriera prekidom nakon što je Amerikanac slomio nogu Ircu.

Olimpijske igre, koje su također kao i Euro prvi put održane neparne godine, su počele krajem jula, a završile početkom augusta. Najuspješnija država u Tokiju su bile Sjedinjene Američke Države sa 113 medalja, od kojih je 39 zlatnih.

Bermudi, Filipini i Katar su stigli do svojih prvih olimpijskih zlata u historiji, a Burkina Faso, San Marino i Turkmenistan su prvi put osvojili bilo koju medalju na olimpijskim igrama.

Chelsea je svoju evropsku sezonu počeo osvajanjem UEFA Superkupa

U septembru smo još jednom dobili potvrdu da je Italija odbojkaška velesila nakon što su Azzurri i Azzurrine u obje konkurencije osvojili Evropska prvenstva.

Novak Đoković nije uspio osvojiti i četvrti Grand Slam u prošloj sezoni, jer ga je u finalu US Opena pobijedio Rus Daniil Medvedev. Na taj način je najboljem teniseru svijeta “za dlaku” izmakao kalendarski Grand Slam, dostignuće kakvo je uspio ostvariti samo Rod Laver. U ženskoj konkurenciji je trijumfovala Emma Raducanu.

Krajem septembra smo vidjeli i najiščekivaniji boks meč godine u kojem je Oleksandr Usyk odlukom sudija pobijedio Anthonyja Joshuu i oduzeo mu titule u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO.

U oktobru je Francuska postala drugi osvajač nogometne Lige nacija, dok je Portugal osvojio Svjetsko prvenstvo u futsalu.

San Francisco Giantsi su postali prvaci najjače bejzbol lige svijeta – MLB.

Carlos Alcaraz je otvorio novembar pobjedom na Next Gen turniru najboljih mladih tenisera svijeta, nakon kojeg su uslijedili i završni Masters turniri u obje konkurencije na kojima su slavili Garbine Muguruza i Alexander Zverev.

U tom mjesecu je i Bosna i Hercegovina bila domaćin jednog velikog takmičenja. U Sarajevu se od 12. do 15. novembra održalo Evropsko juniorsko prvenstvo u taekwondou na kojem su najuspješniji bili Rusi sa sedam zlata.

Na kraju novembra održana je ceremonija dodjele Zlatne lopte koju je sedmi put u karijeri dobio Lionel Messi.

Teniska reprezentacija Rusije je početkom decembra osvojila Davis Cup, dok su Norvežanke osvojile Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene.

Max Verstappen je 12. decembra pobjedom na Velikoj nagradi Abu Dhabija u direktnom dvoboju s Lewisom Hamiltonom osvojio svoju prvu titulu prvaka u Formuli 1.

Krajem posljednjeg mjeseca 2021. godine u Abu Dhabiju je održano i Svjetsko plivačko prvenstvo u malim bazenima. Sjedinjene Američke Države su bile najbolje, a Lana Pudar je osvojila bronzu i na taj način se upisala u historiju bosanskohercegovačkog plivanja.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*