Sud odbacio tužbu “Nirvanine bebe” zbog naslovne fotografije albuma “Nevermind”

Sudija je odbacio tužbu protiv članova Nirvane zbog naslovne fotografije njihovog kultnog albuma “Nevermind”, a koju je podnio Spencer Elden – beba prikazana gola na naslovnici albuma.

Elden je tužio brojne pojedince i kompanije povezane s albumom, uključujući članove benda, kao i udovicu Kurta Cobaina.

Tužba navodi da je slika na naslovnici snimljena i korištena bez njegovog pristanka, a golotinja predstavlja sliku zlostavljanja djece.

Prije dvije sedmice, advokati tuženih zajednički su tražili odbacivanje Eldenove tužbe, u kojoj se navodi da je Elden “proveo tri decenije profitirajući od svoje slavne ličnosti kao samoprozvane ‘Nirvanine bebe'” i da je tužba zastarjela.

“Nevermind”, koji je prošle godine proslavio tridesetu godišnjicu, objavljen je 1991. godine.

U ponedeljak uveče, sudija Fernando M. Olguin, koji je predsjedavao slučajem na američkom Okružnom sudu u centralnoj Kaliforniji, odbacio je slučaj nakon što je Elden propustio rok da uloži prigovor na zahtjev optuženih za odbacivanje. Rok je bio 30. decembar.

Međutim, odbacivanje sudije doneseno je “uz dopuštenje za izmjenu”. Stoga, iako je tužba odbačena, Eldenu je data druga prilika da ponovo podnese novu tužbu – onu koja ispravlja navodne “nedostatke”, kao što je navod da je tužba zastarjela .

Ako Elden propusti novi rok 13. januara, tužba će biti odbačena “bez predrasuda”, a predmet će se smatrati zaključenim.

Ako ponovo podnese prijavu do 13. januara, advokati optuženih će imati još dvije sedmice da podnesu odgovor na novu tužbu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*