Poljoprivrednici poručili odlazećoj Vladi: U 16 sati ističe rok za isplatu poticaja

Udruženje poljoprivrednika u BiH dalo je rok Federalnoj vladi da danas, do 16 sati, isplati obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, Vlada FBiH, a posebno premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina, bit će izloženi “radikalnom pritisku” poljoprivrednika, kaže se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika u BiH.

“Umorni od četvorogodišnjih laži, obećanja i manipulacije javnosti i poljoprivrednika, još jednom tražimo hitno, bez odgađanja, plaćanje obaveza poljoprivrednim proizvođačima do navedenog roka”, navodi se u dopisu upućenom Nikšiću i Krajini.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić rekao je da je iz prošle godine ostalo neisplaćeno oko 7,3 miliona KM, dodajući da je, prema nekim informacijama iz federalnog Ministarstva finansija, u ponedjeljak plaćeno oko tri miliona, što još nije potvrđeno.

“Premijer i federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović obećali su da će do 15. februara sve biti plaćeno. Na taj način su poljoprivrednici bili smireni, a oni kupili još jedan period. Vrijeme je prošlo, a opet se ništa nije dogodilo”, dodao je Pejić.

On je istakao da poljoprivrednici očekuju da im se u hitnoj proceduri plati sve što im zakonski pripada, što je stvoreno kroz mogućnosti iz prošle godine i kroz sredstva koja su unesena u trezor.

“Mogućnost za realizaciju postoji, jer znamo da je punjenje budžeta na dnevnoj bazi između pet i sedam miliona KM. Znamo da Vlada planira da isplati plate za februar svim zaposlenim, a poljoprivrednici čekaju minimalno šest mjeseci, pa i više od godinu dana da im se izvrši uplata”, naveo je Pejić.

On je potvrdio da će, ukoliko se ne ispoštuje rok, poljoprivrednici na demokratski način iskazati svoje nezadovoljstvo.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*