Skraćen period karantina za rukometaše pozitivne na koronavirus

Evropska rukometna federacija (EHF) skratila je period karantina za igrače i članove delegacija koji su bili pozitivni na koronavirus. Izvršni odbor EHF-a odlučio je da osoba koja je bila pozitivna može putovati na Evropsko prvenstvo, ako je pet dana nakon što je ustanovljen virus dobila negativan nalaz. Drugi PCR test osoba je obavezna da uradi po dolasku na prvenstvo, a ukoliko i on pokaže negativan rezultat, ima pravo nastupa na smotri 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Odluka kojom se period karantina skraćuje sa prvobitno ustanovljenih 14 dana uslijedila je nakon što se koronavirus pojavio u svim reprezentacijama koje će učestovati na predstojećem prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. U dopisu EHF-a upućenom svim federacijama, navodi se da je odluka donešena uzimajući u obzir iskustvo sa Svjetskog prvenstva za rukometašice u decembru, preporuke nadležnih zdravstvenih institucija, ali i struke, odnosno medicinskih konsultanata EHF-a.

Za sve učesnike predstojećeg prvenstva ovo je olakšavajuća okolnost jer će biti u prilici da računaju na jače sastave, nego da je na snazi ostalo pravilo o obaveznoj izolaciji od 14 dana.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*