Fondacija IPP: Nesprovođenje istrage za granatiranje Tuzle

Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijela je 16. Maja 2007.  Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 5 lica za artiljerijsko djelovanje po Tuzli a za koje smo procijenili da postoje osnovi sumnje da su u periodu od 1992. do 1995. počinili ratni zločin.

Iako nema jedinstvene baze podataka o svim civilnim žrtvama ubijenim u Tuzli od 1992. do 1995. godine, prema podacima kojima raspolaže Fondacija „Istina Pravda Pomirenje“, a koji uključuju i žrtve masakra na Kapiji, u Tuzli je ubijeno više od 200 civila.

Nakon 15. godina dobili smo od Tužilaštva Bosne I Hercegovine obavijest o nesprovođenju Istrage protiv prijavljenih:

1. Mile Dubajić
2. Momir Zec 
3. Veljko Brajić
4. Milan Nedeljković
5. Dobrašin Praščević

U svom obrazloženju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje osnove sumnje da su prijavljeni počinili navedena kaznena djela: Zločin protiv čovječnosti,Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Povrede zakona i običaja rata jer niko od saslušanih 150 svjedoka nije mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja.


Iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu 1992-1995 Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročnu posljedičnu vezu sa prijavljenim licima.

Sukladno tome Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv NN osoba u kojem će i dalje poduzimati istražne radnje i prikupljati dokaze, a sve sa ciljem otkrivanja počinilaca ovog kaznenog djela, navodi se u obrazloženju Tužilaštva

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*