Suđenje Novaliću i drugima: Jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni za Srebrenu malinu

Svjedok pod imunitetom Kristian Marić, koji je posredovao u kupovini respiratora za Federaciju BiH, kazao je trećeg dana svjedočenja da su tražili kupca za respiratore nakon što je Sanji Lekić iz crnogorske firme “BTL Medical” Srbija otkazala ugovor o nabavci 200 respiratora tipa ACM 812A.

“Odgovarajući na pitanja predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović, svjedok je potvrdio da je sa Srebrenom malinom Fikreta Hodžića sklopljen ugovor o nabavci 100 komada ACM 812A respiratora umjesto ranije ugovorenih HCVE 300, koji su skuplji. Ponovio je da je vrijednost ugovora bila oko 3,9 miliona eura, a da je plan bio da se Lekić nadoknadi gubitak od 2,4 miliona eura, o čemu je svjedočio na ročištima 22. decembra i 12. januara, piše Detektor.ba.

On je kazao da je Hodžić novac direktno uplatio Kinezima. Na pitanje Begović na koji način su mislili realizovati plan o vraćanju novca, Marić je rekao da ne zna.

Dodao je da su respiratori za Federaciju isporučeni krajem aprila 2020. a da su Lekić u maju u Kini isporučeni respiratori koje je naručila.

Govoreći o svojoj ulozi u nabavci respiratora, Marić je pojasnio da je on povezao Lekić i Kineze, te da nije imao nikakav ugovor sa Hodžićem, koji je rekao da će ga “počastiti”.

“Ja sam samo htio da se riješi problem sa Sanjom”, rekao je svjedok, dodajući da je on imao ugovor sa “Exotradeom” iz Rijeke preko kojeg je Lekić uplatila novac za nabavku respiratora za Srbiju.

Kazao je i da je Samir iz Londona bio saradnik Kineza, koji je povezao Lekić sa Kinezima.

Tužilac Mirza Hukeljić pitao je svjedoka o uvredama i pogrdnim riječima, kao i prijetnjama prema Hodžiću, koje je spominjao u komunikaciji sa drugim licima. Marić je rekao da je bio ljut jer im je Hodžić napravio problem u poslovanju.

“Od samog početka je uvijek govorio da će njegovi ljudi sve riješiti… od same dozvole. Napravio je svima nama problem. Kako može dobiti dozvolu za par dana… nismo ništa provjeravali”, objasnio je svjedok.

Prema njegovim riječima, Hodžić je prijetio i vrijeđao Lekić, Kineze i Bornu Cicera iz “Exotradea”. Kazao je da on nije direktno prijetio Hodžiću i da on nije pokazivao pištolj u određenoj grupi, za razliku od Hodžića.

“On je meni u Mostaru pokazivao svoj pištolj. Kaže: “Moramo riješiti to danas. Reci Kinezima da ćeš i ti imati problema”, prisjetio se Marić.

Na pitanje o praznom papiru na kojem se nalazi pečat i potpis premijera FBiH Fadila Novalića, koji je pronađen u njegovom računaru, svjedok je rekao da on nije ništa krivotvorio. Potvrdio je da mu je Hodžić poslao dva pisma namjere sa potpisom Novalića u procesu nabavke, prvo za jedan tip respiratora 2. aprila, a potom za drugi 14. aprila.

Na pitanja Novalićeve odbrane, Marić je potvrdio da mu je Hodžić federalnog premijera spominjao kada su razgovarali o potrebi slanja pisma namjere, bez čega se nisu mogli kupiti respiratori od Kineza.

Na pitanje da li je Hodžić spominjao ostvarivanje koristi lično za Novalića, Marić je odgovorio da nije. Dodao je da je spominjao da će počastiti svoje ljude, ali da ne zna ko su oni.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem i Hodžićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje se nastavlja 19. januara.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*