Jasmila Žbanić: Iz SDA znaju da sam protiv njih, od političara za uspjeh nisam dobila ni cvijeće

Bosanskohercegovačka i najbolja evropska rediteljica Jasmila Žbanić u razgovoru za New York Times govorila je u uspjehu filma “Quo Vadis, Aida?”, ali i o neminovnom prožimanju politike i filmske industrije na Balkanu i u BiH.

Tokom razgovora s novinarom Andrewom Higginsom, Žbanić je govorila o tome kako je oduvijek znala kako će film kao što je “Quo Vadis, Aida?” izazvati negativne reakcije u Srbiji, ali da je i za nju predstavljao veliki šok kada je vidjela da film “kritikuje” osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA koji je osuđen zbog ubistva zarobljenika u Vukovaru.

Nakon toga, američki list se osvrnuo na dodjelu nagrada Evropske filmske akademije koja je održana u decembru. Žbanić je proglašena najboljom rediteljicom, a “Quo Vadis, Aida?” najboljim filmom. Međutim, nekoliko političara joj je putem društvenih mreža čestitalo na uspjehu, ali su konkretne aktivnosti izostale.

“Nisam čak dobila ni cvijeće”, rekla je Žbanić.

New York Times naglašava kako se Žbanić godinama držala na distanci od politike u BiH kojom dominiraju muškarci, ali i onog dijela kojim dominira Stranke demokratske akcije (SDA).

Naglašava se da SDA, baš kao i stranke koje predstavljaju Srbe, osvaja glasove izazivajući animozitet među narodima.

“On, ratni zločinac, želi da se svi Srbi, od kojih većina nije imala nikakve veze s njegovim zločinima, osjećaju napadnutima zbog njegovih zločina. On svoju krivicu stavlja na sve Srbe”, podsjećaju u New York Timesu na raniju izjavu Jasmile Žbanić.

“Ja sam jako protiv SDA, glavne političke stranke, tako da oni znaju da nisam njihova”, pojašnjava Žbanić i naglašava kako glumce ne bira na osnovu nacionalnosti.

“Ne biram glumce na osnovu nacionalnosti već zato što su najbolji”, ističe rediteljica.

Tokom razgovora, Žbanić se osvrnula i na prožimanje politike i filmske industrije u Bosni i Hercegovini, što se možda najbolje definira kroz lik i djelo Emira Kusturice koji je tokom devedesetih godina prigrlio srpski nacionalizam.

“Žbanić je rekla da prezire politiku Kusturice koji je blizak Miloradu Dodiku, ali da ipak poštuje njegov talent. Ističe kako bi trebalo cijeniti profesionalce bez obzira na ideologiju koju imaju”, zaključila je Žbanić.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*