Schmidt: Politički akteri, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje političkih tenzija

Visoki predstavnik Christian Schmidt je naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, tokom sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. 

“Bosna i Hercegovina se suočava sa ozbiljnom krizom. Politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija,poručio je Schmidt.  
 
Poručuje i da treba posebno odustati od pokušaja vraćanja unazad te od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države: 

 “Okončanje  blokade institucija na državnom i federalnom nivou, provođenjem  nulte tolerancije spram retorike koja unosi podjele i mržnju, te nastavljanjem aktivnosti koje su nužne za unapređenje prijeko potrebnih reformi koje BiH treba ukoliko želi da se kreće putem EU integracija”, izjavio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Visoki predstavnik je naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja, navodi se u saopćenju iz OHR-a BiH. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.