Foto: Reuters

Đoković deportovan iz Australije

Prvi teniser svijeta Novak Đoković napustio je Australiju, nekoliko sati nakon što je nakon što je Savezni sud Australije odbio njegovu žalbu na ukidanje vize.

Teniser se u Melburnu ukrcao na let za Dubai, grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iz kojeg je 5. januara i doputovao u Australiju.

Kako je prenio novinar AFP-a, Đoković je na aerodrom u Melburnu došao u pratnji policije.

Đoković iz Melburna otišao nakon što je tročlano vijeće Saveznog suda Australije 16. januara odbilo njegovu žalbu na otkazivanje vize jer nije vakcinisan protiv korona virusa.

Đoković je poslije odluke suda rekao da je razočaran, ali da će sarađivati sa nadležnima prilikom napuštanja Australije.

Australijski ministar za migraciona pitanja Alex Hawke pozdravio je presudu suda kojom je, kako je istakao, “potvrđeno moje diskreciono pravo da u ime javnog interesa oduzmem vizu Novaku Đokoviću”.

Odluku suda o otkazivanju vize pozdravio i premijer Australije Scott Morrison navodeći da je ona donijeta iz zdravstvenih i bezbjednosnih razloga i u javnom interesu.

“Savezni sud Australije jednoglasno je odlučio da odbaci zahtjev Novaka Đokovića za preispitivanje kojim se osporava odluka ministra za imigracije da mu ukine vizu. Odluka je donijeta iz razloga zdravlja, bezbjednosti i reda i na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu jake i da Australijanci budu bezbjedni”, naveo je Morison u saopštenju.

Tenis Australia, organizator Australian Opena, saopštio je 16. januara da poštuje odluku Saveznog suda te zemlje o otkazivanju vize teniseru.

Nakon neuspjelog pokušaja prvog nosioca da zaustavi deportaciju iz Australije, organizatori su objavili novi redoslijed igre.

Umjesto Đokovića, igraće italijanski teniser Salvatore Caruso koji će se na otvaranju turnira 17. januara suočiti sa srpskim igračem Miomirom Kecmanovićem, preneo je CNN.

Ministar za imigraciju Australije iskoristio je 14. januara diskreciona ovlaštenja i na osnovu javnog interesa ukinuo vizu Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa.

Odlukom ministra, Đokoviću je viza ukinuta po drugi put. To su prethodno učinile australijske granične vlasti, ubrzo pošto je teniser 5. januara sletio u Melburn, navodeći da “nije pružio odgovarajuće dokaze” da bi dobio medicinsko izuzeće.

Đokoviću prijeti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*