Samantha Power razgovarala sa Schmidtom uoči svoje posjete BiH

Uoči svoje posjete Bosni i Hercegovini, Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sastala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom 14. januara, te su razgovarali o stanju u BiH i o “potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade,” stoji u saopćenju USAID-a.

“Razgovarali su o aktuelnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti napora na deeskalaciji i pomirenju, te potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade. Administratorica je još jednom potvrdila podršku SAD-a visokom predstavniku i njegovoj sposobnosti da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući bonska ovlaštenja, dok se ne implementira Agenda 5+2 i dok BiH ne ispuni kriterije za prelazak iz međunarodne supervizije,” navodi se u saopćenju.

Power i Schmidt su se složili u tome da “prosperitetna budućnost BiH zavisi od zajedničkih političkih lidera i građana koji rade na unapređenju reformi neophodnih za postizanje demokratskih i ekonomskih aspiracija BiH.”

“Administratorica i visoki predstavnik složili su se da ostanu u bliskom kontaktu u vezi sa trenutnom političkom situacijom i u radu na potpunoj implementaciji Agende 5+2,” navodi se.

Samantha Power posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara. Kako je saopćeno iz USAID-a, Power dolazi kako bi “još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*