Ovaj napitak trebali biste piti svaki dan jer je idealan za zdravlje

Iako je uvijek bolje pojesti cijelu voćku, nego popiti sok, postoji jedan sok za koji naučnici kažu da sadrži sastojke koji itekako blagotvorno djeluju na vaše zdravlje.

Radi se o soku od višnje, a ovo je pet njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje:

Štiti srce

Banane, lisnato povrće, grah i orašasti plodovi bogati su izvori kalija, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Na taj popis možete dodati i sok od višanja. Istraživanja pokazuju da višnje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zahvaljujući obilju hranjivih tvari poput polifenola i kalija.

Poboljšat će sportsku izdržljivost

Meta-analiza 10 studija u Journal of the American College of Nutrition pokazala je da su sportaši koji su pili sok od višnje (ili uzimali ekstrakt višnje u prahu) 7 dana do 1,5 sati prije plivačkih utrka, vožnje biciklom visokog intenziteta i maratona i polumaratona poboljšali svoju izdržljivost. Istraživači rezultat pripisuju visokoj koncentraciji antocijana u soku, snažnih antioksidansa koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi u mišićima.

Prethodne studije su također pokazale da višnje smanjuju gubitak snage i poboljšavaju oporavak mišića nakon intenzivne vježbe.

Pomoći će vam da zaspite

Ako patite od nesanice, gutljaj kiselkastog koncentrata soka od višanja može vam pomoći da zaspite. Nekoliko studija, koje su uključivale starije osobe koje imaju poteškoća s nesanicom, pokazalo je potencijalnu korist višanja kao prirodnog pomagala za spavanje. Jedna od bogatih fitokemikalija koje se nalaze u kiselkastom soku od višanja je melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i buđenja.

Nasumično kontrolirano ispitivanje objavljeno u European Journal of Nutrition uključivalo je dvije grupe dobrovoljaca, jednoj je davan koncentrat soka od višanja, a drugoj placebo napitak. Nakon sedam dana ovog režima, istraživači su pregledali upitnike za spavanje učesnika i analizirali njihove uzorke urina, te su otkrili da su ljudi s više melatonina u mokraći imali poboljšanu kvalitetu i trajanje sna.

Štiti vas od gihta

Protuupalne prednosti pijenja soka od višanja ili jedenja višanja mogu biti od pomoći osobama koje pate od ponavljajućih napada posebno, bolnog oblika artritisa zvanog giht, koji je karakteriziraju otečeni zglobovi, najčešće u zglobu nožnog prsta. Giht nastaje kada se previše mokraćne kiseline u tijelu kristalizira i taloži u zglobovima, uzrokujući upalu i bol.

Nekoliko studija je pokazalo da sok od višanja, višnje ili ekstrakt višnje mogu biti od pomoći u sprječavanju tih napadaja. Jedno veliko istraživanje na 633 oboljela od gihta otkrilo je da je konzumiranje višanja ili uzimanje ekstrakta višnje tokom dva dana povezano s 35 posto ili više smanjenja rizika od napadaja gihta u usporedbi s onim kada se višnje nisu konzumirale.

Smanjit će bol od artritisa

Istraživači su 66 odraslih osoba koje pate od artritisa koljena dali piti sok od višanja ili placebo napitak svaki dan tokom četiri mjeseca, a zatim su procijenili njihovu bol, ukočenost i biomarkere hrskavice u plazmi. Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazala je da svakodnevna konzumacija soka od višanja značajno poboljšava sve te simptome artritisa, kao i samoprocjenu kvalitete života učesnika. Druge studije su pokazale da je ispijanje soka od višanja tokom šest sedmice rezultiralo značajnim smanjenjem C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*