Istraživanje tvrdi kako lijek za ćelavost možete naći u dobro poznatom začinu

Noćna mora mnogih muškaraca koji su zagazili u srednje godine je ćelavost. Iako postoji cijela imperija lijekova protiv ovog problema, ova studija pokazala je kako bi možda bilo dovoljno posjetiti restoran sa japanskim specijalitetima.

Naime, prema istraživačima, lijek protiv ćelavosti nalazi se u wasabiju, začinu koji se služi uz japanske specijalitete, a naročito uz suši.

Naime, studija iz 2017. koju su objavili proizvođači wasabija Kinin, otkrila je kako ovaj ljuti začin sadrži visoki postotak hemikalije izosaponarina koji potiče stanice u folikulama odgovorne za rast kose na ljudskom vlasištu.

Ipak, Unilad upozorava kako ovu studiju treba uzeti u razmatranje, s obzirom da dolazi od ljudi čiji je cilj da plasiraju proizvod.

Istina je da je već ranije nekoliko studija dokazalo kako izosaponarin pomaže u proizvodnji kolagena kod ljudi, a sada istraživači tvrde kako bi ova hemikalija mogla biti do tri puta djelotvornija od klasičnih tretmana za gubitak kose.

Izosaponarin pokreće razvoj proteina koji proizvode hranjive materije za ove ćelije.

Ipak, kako bi poboljšali rast kose, ovoga puta začin ne trebate jesti.

Da bi izosaponarin djelovao, on mora doći u kontakt sa vlasištem, što znači da ga je potrebno utrljati na glavu. Također, napominju kako za taj postupak ne možete koristiti bilo koji wasabi, nego onaj svježi japanski do kojeg nije tako jeftino “doći”.

“Nemojte cijediti vrećice zelene paste na glavu i nadati se rezultatu”, navode.

Biljka wasabija pripada istoj skupini kao hren, kupus i brokule, a raste u planinskim dolinama japanskih rijeka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*