transplantacija
transplantacija

Bostonska bolnica odbila da izvrši transplantaciju srca nevakcinisanom pacjientu

Bolnica u Bostonu odbila je da izvrši transplantaciju srca pacijentu koji nije vakcinisan protiv Covid-19, javile su američke TV stanice u srijedu.

Glasnogovornica bolnice Brigham potvrdila je za AFP da je vakcinacija protiv koronavirusa “obavezna” za primaoce transplantiranih organa u toj medicinskoj ustanovi.

Otac pacijenta, David Ferguson, pojavio se na TV mrežama CNN i ABC kako bi prenio priču svoje porodice, rekavši da je njegov 31-godišnji sin doveden na “rub smrti” i “do granica” dok čeka transplantaciju srca.

Pacijent, koji je bio na listi za transplantaciju u bostonskoj bolnici, odbio je da primi vakcinu protiv koronavirusa.

  • To je protiv njegovih temeljnih principa, on ne vjeruje u to – izjavio je Ferguson za ABC.
  • To je politika koju oni provode, i zbog toga što je odbio vakcinaciju oni su ga skinuli s liste za transplantaciju srca – kazao je njegov otac.

Bolnica “zahtijeva nekoliko vakcina koje preporučuje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)”, navodi bolnica u saopćenju.

  • Bolnica također zahtijeva primjeren životni stil kandidata za transplantaciju kako bi se stvorile najbolje šanse za uspješnu operaciju i optimiziranje mogućnosti preživljavanja pacijenata, uzimajući u obzir činjenicu da je njihov imunološki sistem drastično smanjen – navodi se u saopćenju.

Arthur Caplan, medicinski etičar na Univerzitetu New York, izjavio za CBS: “Nakon svake transplantacije vaš imunološki sistem ne djeluje. Covid vas tada jednostavno može ubiti”.

Otac je izjavio da poštuje sinovu želju i planira da ga prebaci u drugu bolnicu.

Vrijeme nam, međutim, ističe – kazao je Ferguson o sinovom stanju.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*