U Sarajevu registrovana 384 nova slučaja korone, preminulo sedam pacijenata

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 384 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 797 osoba. Sedam ih je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 231 pacijent, od kojih je 221 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,76 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 160 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 71.

Na respiratoru je sedam osoba, 15 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.092 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 97.885 osoba zaraženih koronavirusom i 90.995 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 689”, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 695 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 898 poziva, a obavljeno je i 279 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Proteklog dana u KS vakcinisano je 245 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*