Više od 80 kontrola: Zbog nepoštovanja marži u RS izrečene kazne u visini od 60.000 KM

Tržišna inspekcija RS je prilikom kontrole uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice utvrdila nepravilnosti u četiri slučaja i izrekla prekršajne naloge u visini od 60.000 KM, rečeno je Srni u Inspektoratu.

Iz Inspektorata napominju da je republička tržišna inspekcija provela više od 80 kontrola na teritoriji RS u periodu od kada je na snazi uredba o ograničavanju marži u prometu robe.

Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo.

Iz Inspektorata su naveli da republička tržišna inspekcija kontinuirano vrši kontrolu primjene Uredbe o ograničenju marži u prometu robe i da se poslodavci prilikom formiranja cijena u pravilu pridržavaju definisanog procenta marži za konkretne proizvode.

Podsjećaju da je tom uredbom koju je Vlada donijela 4. novembra prošle godine propisano da privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko obrazuju cijene određenih proizvoda primjenom marži u procentu do šest odsto na nabavnu cijenu, a subjekti koji se bave prometom robe na malo obrazuju cijene određenih proizvoda primjenom marži u procentu do osam odsto na nabavnu cijenu.

Ta uredba stupila je na snagu 24. novembra prošle godine.

U Inspektoratu su naglasili da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su definisani ovom uredbom kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja i slično.

Konačni iznos maloprodajne cijene u pravilu zavisi od iznosa nabavne cijene, na koju se obračunava propisani procenat marže. Za sve ostale proizvode, koji nisu obuhvaćeni ovom Uredbom, cijene se formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, odnosno riječ je o slobodnom formiranju cijena.


(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*